Enskilda näringsidkare – Moms-guide

Enskilda näringsidkare Moms guide

Moms, eller mervärdesskatt, är en skatt som läggs till priset på varor och tjänster. Som enskild näringsidkare i Sverige är det viktigt att ha koll på hur moms fungerar, hur den ska redovisas och när den ska betalas. I denna guide går vi igenom det mest grundläggande du behöver veta om moms som enskild näringsidkare.

1. När ska du registrera dig för moms?

Om din årliga omsättning överstiger 30 000 kronor måste du registrera dig för moms hos Skatteverket. Detta innebär att du ska lägga till moms på de varor och tjänster du säljer och redovisa denna moms till Skatteverket.

2. Hur mycket moms ska du ta ut?

Momsen varierar beroende på typ av vara eller tjänst. De vanligaste momssatserna i Sverige är:

  • 25%: Standardmoms för de flesta varor och tjänster.
  • 12%: För livsmedel, hotellövernattningar och vissa typer av transporter.
  • 6%: För tidningar, böcker och kulturevenemang.

3. Hur och när redovisar du moms?

Momsen redovisas antingen månadsvis, kvartalsvis eller årligen beroende på din omsättning. För de flesta små enskilda näringsidkare sker redovisningen kvartalsvis. Du använder momsdeklarationen för att rapportera in- och utgående moms.

4. Vad är ingående och utgående moms?

  • Utgående moms är den moms du lägger till när du säljer en vara eller tjänst.
  • Ingående moms är den moms du betalar när du köper varor eller tjänster till ditt företag.

När du redovisar din moms till Skatteverket drar du av den ingående momsen från den utgående momsen. Skillnaden är det belopp du ska betala in.

5. Momsfria varor och tjänster

Vissa varor och tjänster är momsfria, vilket innebär att du inte ska lägga till moms när du säljer dem. Exempel på detta är vissa typer av undervisning, sjukvård och tandvård.

6. Import och export

Om du importerar eller exporterar varor till och från länder utanför EU finns det särskilda momsregler att ta hänsyn till. Det är viktigt att sätta sig in i dessa regler för att undvika oväntade skattekostnader.

Sammanfattning

Att hantera moms kan kännas komplicerat, men med rätt kunskap och verktyg blir det betydligt enklare. Genom att regelbundet hålla koll på dina in- och utgående momskostnader och noggrant fylla i din momsdeklaration kan du säkerställa att du uppfyller alla dina skyldigheter som enskild näringsidkare. Om du känner dig osäker på något område kan det vara en god idé att konsultera en redovisningskonsult eller skatteexpert.

Om Oss

LBE Redovisning grundades 2012 i Helsingborg i nordvästra Skåne. Vi är ett familjeägt företag med bas i Tågarp, utanför Landskrona.

Nya Inlägg

Kontakt

Telefon: 073-991 62 42

E-Post:  [email protected]

Adress: Grusvägen 5, 268 75 Tågarp