Enskilda näringsidkare – Guide för inkomst och lön

Enskilda näringsidkare Guide för inkomst och lön

När du driver eget som enskild näringsidkare är det viktigt att ha koll på hur du tar ut och redovisar din inkomst. Till skillnad från ett aktiebolag där du tar ut en lön, tar du som enskild näringsidkare ut en “egen uttag” från företaget. I denna guide går vi igenom hur du hanterar din inkomst som enskild näringsidkare.

1. Eget uttag

Som enskild näringsidkare tar du inte ut en traditionell lön. Istället gör du egna uttag från företagets kassa. Dessa uttag är inte skattepliktiga i sig, men den totala vinsten från din verksamhet beskattas som din inkomst.

2. Beräkning av inkomst

Din inkomst som enskild näringsidkare är skillnaden mellan dina intäkter och dina avdragsgilla utgifter. Det är denna vinst som beskattas som inkomst från näringsverksamhet.

3. Sociala avgifter

Som enskild näringsidkare måste du betala egenavgifter, vilka är sociala avgifter baserade på din inkomst från näringsverksamhet. Dessa avgifter ger dig rätt till vissa socialförsäkringsförmåner, såsom sjukpenning.

4. Sätt en budget

För att säkerställa att du har tillräckligt med pengar för att täcka dina privata levnadskostnader och företagets utgifter, är det klokt att sätta en månadsbudget. Bestäm hur mycket du behöver ta ut varje månad och försök att hålla dig till denna budget.

5. Pensionssparande

Som enskild näringsidkare har du inte tillgång till tjänstepension genom en arbetsgivare. Det är därför viktigt att tänka på ditt eget pensionssparande. Det finns flera olika sparformer som är särskilt fördelaktiga för företagare.

6. Försäkringar

Tänk på att skaffa en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Som egen företagare kan du bli sårbar om du blir sjuk och inte kan arbeta.

Sammanfattning

Att hantera inkomst och lön som enskild näringsidkare kan vara annorlunda jämfört med att vara anställd. Det är viktigt att ha koll på hur du tar ut pengar från företaget, hur du beskattas och hur du planerar för framtiden. Genom att sätta en tydlig budget och tänka på långsiktigt sparande kan du säkerställa en stabil ekonomisk framtid både för dig själv och ditt företag.

Om Oss

LBE Redovisning grundades 2012 i Helsingborg i nordvästra Skåne. Vi är ett familjeägt företag med bas i Tågarp, utanför Landskrona.

Nya Inlägg

Kontakt

Telefon: 073-991 62 42

E-Post:  [email protected]

Adress: Grusvägen 5, 268 75 Tågarp