Enskilda näringsidkare – Deklarationsguide

Enskilda näringsidkare Deklarationsguide

Att deklarera som enskild näringsidkare kan kännas komplicerat, men med rätt förberedelser och kunskap blir processen betydligt enklare. I denna guide går vi igenom steg för steg hur du som enskild näringsidkare bör gå tillväga när det är dags att deklarera.

1. Samla alla verifikationer

Innan du börjar med deklarationen, se till att du har alla verifikationer samlade. Detta inkluderar kvitton, fakturor, kontoutdrag och andra dokument som visar dina inkomster och utgifter under året.

2. Fyll i NE-blanketten

Som enskild näringsidkare ska du använda NE-blanketten för att deklarera inkomst från näringsverksamhet. Här fyller du i uppgifter om dina intäkter, kostnader och eventuella avskrivningar.

3. Redovisa moms

Om du är momsregistrerad ska du även fylla i momsdeklarationen. Kom ihåg att redovisa all in- och utgående moms korrekt.

4. Egenavgifter och preliminärskatt

På NE-blanketten ska du även fylla i beräknade egenavgifter och preliminärskatt. Dessa baseras på din beräknade inkomst från näringsverksamhet.

5. Kontrollera uppgifterna

Innan du skickar in deklarationen, ta dig tid att noggrant kontrollera alla uppgifter. Se till att allt stämmer överens med dina verifikationer och att inga uppgifter saknas.

6. Skicka in deklarationen

Du kan skicka in deklarationen elektroniskt via Skatteverkets e-tjänst eller via post. Kom ihåg att deklarationen måste vara Skatteverket tillhanda senast den sista deklarationsdagen.

7. Betala eventuell skatt

Efter att du skickat in deklarationen kommer du att få ett skattebesked från Skatteverket. Om du har betalat för lite skatt under året kommer du att behöva betala in den resterande skatten. Om du har betalat för mycket skatt kommer du att få tillbaka pengar.

Sammanfattning

Att deklarera som enskild näringsidkare kräver noggrannhet och förberedelse. Genom att systematiskt samla alla verifikationer och fylla i deklarationen korrekt kan du undvika eventuella problem med Skatteverket. Om du känner dig osäker på något steg i processen kan det vara en god idé att konsultera en redovisningskonsult eller skatteexpert.

Om Oss

LBE Redovisning grundades 2012 i Helsingborg i nordvästra Skåne. Vi är ett familjeägt företag med bas i Tågarp, utanför Landskrona.

Nya Inlägg

Kontakt

Telefon: 073-991 62 42

E-Post:  [email protected]

Adress: Grusvägen 5, 268 75 Tågarp